4 Bradik (bunga lawang, jintan, bunga cengkih, buah pelaga)
Bawang Merah 4 ulas ..................>
Bawang putih 2 ulas.....................>blender dengan air sikit
Halia 2 inci....................................>
Rempah kari (bergantung pada jumlah ayam)
Kerisik 100gm
Daun kari
Ayam
Minyak masak 1/2 cawan
1 biji tomato
Cara-cara:
1) Masuk 4 bradik dalam minyak panas.
2) Masuk bahan2 yang di blender & daun kari
3) Tunggu 15 min (kacau2)
4) Masuk rempah kari
5) Masukkan ayam
6)Masuk air secukupnya
7) Masuk kerisik
8) Tunggu ayam betul2 masak, masuk tomato
9) Masuk garam 1 1/2 sudu kecil
10) tutup api
Gerenti sedap dan menggiurkan cubalah!!
No comments:
Post a Comment